Meniu

vineri, 25 februarie 2011

Mănăstirea Bic

Mănăstirea Bic este un aşezământ monahal aflat la poalele nordice ale Munţilor Plopişului, într-o poiană mirifică de la marginea satului Bic din judeţul Sălaj. Aici, în zilele de sărbătoare vin localnici, turiști și credincioşi din toate colţurile ţării pentru reculegere și rugăciune.

Mănăstirea cu hramul "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" a fost înființată la 29 august 1994  și este cel mai mare așezământ monahal de maici din Episcopia Sălajului.

Mănăstirea Bic, vedere de ansamblu (vezi sursă)

În incinta complexului arhitectural se află o biserică de lemn construită în anul 1778 şi aflată pe noua listă a monumentelor istorice din România. Strămutarea bisericii de lemn din satul Stâna constituie momentul de început pentru mănăstire, urmând ca apoi să se ridice o biserica nouă de zid și chiliile.

Şcoala veche din satul Bic a fost preluată și amenajată prin grija mănăstirii, iar câteva măicuțe dăscălesc puţinii copii care urmează aici școala primară. În atenția măicuțelor sunt și bătrânii suferinzi pe care îi au în îngrijire. Din primăvară și până când zăpada se așterne pe meleagurile Sălajului, curtea mănăstirii este plină de flori, care dau naștere unei adevărate cascade de culori și miresme.

În vecinătatea aşezământului monahal se află mai multe obiective de interes istoric, cultural și turistic (majoritatea situate în Șimleu Silvaniei, oraș aflat la doar 4 km.distanță față de satul Bic); printre care:

Biserica romano-catolică din Şimleu (sursă)
* Biserica romano-catolică din Șimleu Silvaniei, clădire (monument istoric) ridicată în anul 1534 de către Báthory István, un descendent al familiei Báthory, familie nobiliară maghiară din Transilvania. Biserica suferă distrugeri în anul 1660 datorate atacurilor armate turce. Este refăcută în 1666, în anul 1780 se construiește turnul, iar în 1984 orga.
* Biserica reformată din Șimleu construită în anul 1730. Aceasta suferă mai multe distrugeri dar este refăcută de-a lungul vremii; astfel: în anul 1737 se casetează tavanul în motive populare, în 1769 se construiește orga, în 1815 vechiul turn de lemn se înlocuiește cu altul de piatră, iar în 1817 se adaugă ceasul de pe turn.
* Sinagoga din Șimleu, lăcaș de cult evreiesc construit în anul 1876, iar din anul 2005 devine Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.
* Cetatea Báthory din Șimleu Silvaniei, monument istoric ce reprezintă rămășițele unei cetăți medievale transilvănene ale secolului al XVI-lea, construită de familia Báthory și destinată ca reședință nobiliară.
Ruinele „Cetății Măgura” din dealul omonim reprezentând o fortificație construită din pământ și piatră, datată în epoca medievală timpurie.
Biserica de lemn cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din satul Cehei, lăcaș de cult declarat monument istoric, aparținând marii familii a bisericilor de lemn din România. Aceasta a fost construită în anul 1765 în satul Câmpia și mutată ulterior în Cehei.
Balta Cehei, arie protejată ce adăposteşte  vegetație palustră și o gamă diversă de  faună bogată în nevertebrate (coleoptere, heteroptere, crustacee), vertebrate (reptile, amfibieni) și păsări.

Produse evoMAG.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *