Meniu

vineri, 15 noiembrie 2013

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon alcătuiesc o zonă naturală de interes turistic, aflată în nord-vestul Masivului Postăvarul (între Muntele Tâmpa și rezervația naturală Stejerișul Mare), în partea sud-vestică a cartierului Șchei din municipiul Brașov.

Legenda spune că numele acestor stânci vine de la un rege maghiar, Solomon, care în fuga lui de urmăritori, ar fi sărit cu calul peste valea (râul Scheiu) ce străbate cele două stânci, regele scăpând cu viață, iar dușmanii săi căzând în prăpastie

Pietrele lui Solomon reprezintă o arie naturală în al cărei teritoriu se află mai multe formațiuni geologice (abrupturi calcaroase, stâncării, grohotișuri, turnuri), fenomene carstice de un deosebit interes peisagistic și turistic. Cheiul este străbătut de un mic pârâu (Valea cu Apă ce formează mai multe cascade și un mic defileu) și un drum forestier ce leagă Șcheiul de stațiunea turistică Poiana Brașov. În abruptul drept din apropierea primei stânci ce străjuiește drumul (între Poiană și Brașov) forestier, se află un izvor.

Astăzi întreaga zonă este amenajată pentru plimbări în aer liber, relaxare, picnic sau cățărare pe abrupturile stâncoase din cheile Pietrelor.
Aici, în fiecare an, în prima duminică a lunii mai, în locul cunoscut de șcheieni sub denumirea de Între Chietri, se desfășoară un spectacol și are loc o masă câmpenească a „Junilor Brașoveni”.

Clopoţei de munte (sursă)
Flora zonei este una diversificată, constitiută din ierburi specifice Carpaților de Curbură (lanț muntos ce include și Masivul Postăvarul), printre care: gălbinele (Lysimachia punctata), clopoțel de munte (Campanula carpatica), flămânzică (Draba nemerosa), coroniște (Coronilla varia), margaretă (Leucanthemum vulgare), vinețeaua (Centaurea micronthos), brândușă de toamnă (Colchicum autumnale), floarea paștilor (Anemone ranunculoides), păștiță (Anemone nemorosa), sugărel (Teucrium montanum), strașnic (Asplenium thricomanes), albăstriță (Centaurea micranthos), viorele (Scilla bifolia), măcrișul iepurelui (Oxalis acetosella), silnic (Glechoma hirsuta), leurdă (Allium ursinum), brândușă de toamnă (Colchicum autumnale) sau ghiocel (Galanthus L.)

În vecinătatea zonei naturale se află mai multe obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:
Biserica "Sfântul Nicolae" (sursă)
* Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae” (Piața Prundului), construită în anul 1495 de către locuitorii vechii cetăți cu sprijinul lui Neagoe Basarab, domnitor al Țării Românești.
* Biserica „Sfânta Treime” de Pe Tocile, construită în anul 1813 și pictată în anul 1946 de către zugravul Iosif Vasu.
* Biserica Evanghelică de pe str. Prundului, unde, la nr.4 se află și casa în care s-a născut Ștefan Octavian Iosif, poet, traducător și membru fondator al Societății Scriitorilor Români. Biserica este construită între anii 1790-1793, în stil baroc.
* Prima școală românească aflată în curtea interioară a Bisericii „Sfântul Nicolae” și construită în anul 1760. Clădirea adăpostește Muzeul „Prima Școală Românească” dispus în mai multe săli: Sala „Anton Pann”, Sala „Diaconul Coresi”, Sala „Cartea și cărturarii brașoveni”, Sala „Cartea, factor de unitate națională” și Sala „Cu Vatră”
* Poarta Șchei, edificiu arhitectonic cu trei arcade, construit în anul 1827.
* Poarta Ecaterinei construită în secolul al XVI-lea, între  Bastionul Fierarilor și Bastionul Țesătorilor, cu rol principal de acces al locuitorilor din Șchei spre Piața Sfatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *