Meniu

vineri, 13 ianuarie 2017

Biserica de lemn din Lozna

Biserica de lemn "Sfântul Dumitru" din Lozna se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată în anul 1813.

Biserica de lemn din Lozna, Sălaj


Biserica are o formă dreptunghiulară, alcătuită din naos, pronaos, absidă decroșată cu cinci laturi și un pridvor cu patru stâlpi decorați cu rozete. Consolele care leagă stâlpii sunt împodobite cu o dungă decorativă, cu crestături și spirale, ce urmărește curbura. Acoperișul este comun pentru naos și pronaos, cu o coamă în extremitatea estică a naosului. Turnul-clopotniță se află deasupra pronaosului, în vest. Ușa de la intrarea în biserică se află pe latura de vest, în axul bisericii. Pictura, relativ săracă, este atribuită zugravului de biserici Dionisius Iuga din Nicula.

În anul 1905, după o vizită făcută aici, Nicolae Iorga face o descriere a bisericii de lemn; astfel: 
Lozna are o bisericuță de lemn, care poate fi destul de veche, dar a fost stricată cu totul printr-o zugrăveală copilărească făcută de un meșter din Nicula. Bietul om, din cât se pricepea, a făcut sfinți noi, a tămânjit cum e mai rău pe cei vechi și a împodobit și păretele din afară cu un strașnic Sânt Ilie pe carul de foc. Astfel, această zugrăveală unică are interes întru aceia că arată care pot fi ideile despre artă ale unei minți simple pe care n'a înrâurit-o nici-o școală.”

Lăcașul de cult se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-B-05078.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *