Meniu

luni, 13 februarie 2017

Piatra Secuiului

Piatra Secuiului este un masiv stâncos aflat în Munții Trascăului, în Apuseni. Formațiunea calcaroasă ce străjuiește localitatea Rimetea din județul Alba, este împărțită în două de o adâncitură, ceea ce face ca din luna mai până în septembrie, soarele să răsară de două ori pentru localnicii care viețuiesc în partea de nord a satului.


Relieful de tip carstic al masivului este datorat multiplelor procese de eroziune și dizolvare a calcarelor, gipsurilor și sării (provocate de apele subterane și de suprafață) care desfășurate de-a lungul timpului au dus la crearea unor forme de relief diverse; atât la suprafața rocilor cât și în interiorul lor; astfel existența în partea superioară a abruptului a peste 15 peșteri de mici dimensiuni este justificată.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Rimetea (în fundal „Piatra Secuiului”)

Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă și numele de „Colții Trascăului” și adăpostește ruinele unei cetăți medievale. Potrivit unei legende locale, denumirea de "Piatra Secuiului" provine de la faptul că, în secolul al XIII-lea, secuii din sat s-au refugiat pe muntele din apropiere pentru a scăpa de asediul tătarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *