Meniu

miercuri, 12 aprilie 2017

Biserica de lemn Sf. Paraschiva din Rogoz

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Rogoz se află în localitatea omonimă din județul Maramureș, sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș. Aceasta datează de la sfârșitul secolului XVII și a fost adusă aici, în anul 1883, din localitatea Suciu de Sus.

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Rogoz, Maramureș

Lăcașul de rugăciune este construit în plan dreptunghiular, cu pronaos, naos, altar și absidă poligonală îngustă. Ancadramentul celor două uși de acces în naos și pronaos este decupat în formă de dublu arc. Acoperișul de șindrilă este flancat de un turn zvelt. Biserica păstrează câteva obiecte originale, printre care: piatra altarului (datată în 1695), dulapul pentru păstrarea sfintelor taine, precum și mai multe  icoane. Pictura interioară este din 1940, cea veche, din păcate, nu se mai păstrează. Este a doua biserică de lemn din Rogoz, atât ca vechime, cât și ca importanță, după biserica „Sfinții Arhangheli”, aflată în imediata apropiere. Edificiul arhitectural se află pe noua listă a monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *