Meniu

luni, 29 mai 2017

Biserica ”Schimbarea la Față” din Bădăcin

Biserica ”Schimbarea la Față” din Bădăcin se află în localitatea omonimă din județul Sălaj, sat ce aparține comunei Pericei. Aceasta datează de la începutul secolului XVIII.

Biserica ”Schimbarea la Față” din Bădăcin (vedere din față)

Lăcașul de rugăciune are a fost ridicat în anul 1715, în scrierile vremii apar însă alte două datări; astfel: în Schița Monografică a Sălagiului (autori: Dionisie Stoica și Ioan P. Lazăr) este consemnat anul 1705 iar în monografia Sălajului din 1901, Petri Mór spune că biserica s-ar fi construit în anul 1810, îl contrazice însă Harta iosefină din 1769-1773, unde biserica apare însemnată pe același loc pe care se află și astăzi.

Biserica veche din Bădăcin (vedere laterală)

Biserica veche din Bădăcin este recunoscută drept prima biserică greco-catolică din Transilvania zidită în piatră, cu turn din lemn (în formă de bulb, cu influențe rusești) acoperit cu șindrilă. Aceasta are un plan dreptunghiular, cu pridvor deschis sprijinit pe șase stâlpi de lemn, pronaos, naos și altar. Acoperișul de șindrilă este flancat de un turn zvelt (în stil baroc) cu bază pătrată. Edificiul arhitectural se află înscris în noua listă a monumentelor istorice din județul Sălaj.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *