Meniu

joi, 25 mai 2017

Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș este un așezământ monahal de secol XVI situat în orașul Curtea de Argeș. Aceasta a fost construită între anii 1515-1517 de Neagoe Basarab, domnul Țării Românești între 1512 și 1521. Ansamblul cuprinde catedrala episcopală (monument de arhitectură inclus în Lista monumentelor istorice din România), paraclisul, palatul episcopal, clădirile anexe și parcul unde se află ”Fântâna lui Manole”.

Biserica episcopală „Adormirea Maicii Domnului”  a mănăstirii Curtea de Argeș

Biserica episcopală „Adormirea Maicii Domnului” este ridicată pe o temelie din blocuri masive de piatră. Marginile acestei fundații se termină cu o împrejmuire din crini sculptați în piatră. Pereții exteriori sunt înconjurați de un brâu împletit. Fațadele au decorațiuni în relief plat cu motive caucaziene și islamice. Pronaosul este supralărgit, cu 12 stâlpi interiori ce susțin o turlă pe mijloc și două turnulețe laterale. Cealaltă parte a bisericii și altarul (cu abside care îi împlinesc forma de cruce) susțin la rândul lor o turlă înaltă, a cărei îmbinare cu restul ansamblului se face prin bolți. Zugrăveala interioară este atribuită pictorilor francezi F. Nicolle și Ch. Renouard și românului N. Constantinescu. Începând cu anul 1875, la inițiativa lui Carol I, biserica a fost restaurată de către arhitectul francez Lecomte du Noüy, fresca originală fiind înlocuită atunci cu o pictură nouă. Mănăstirea Curtea de Argeș adăpostește atât mormintele regale, cât și moaștele sfintei Filofteia.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *