Meniu

marți, 23 mai 2017

Mănăstirea Lainici

Mănăstirea Lainici este un așezământ monahal situat în defileul Jiului (Bumbești-Jiu), în județul Gorj. Mănăstirea ortodoxă de călugări are hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și se află la 32 de kilometri față de municipiul Târgu-Jiu și 25 de kilometri de Petroșani.

Mănăstirea Lainici

Edificiul arhitectural a fost construit (între anii 1812-1847) de câțiva oameni ai locului, boieri cu dare de mână, printre aceștia numărându-se și doamna Stanca Măldărescu. În timpul Primului Război Mondial soldații germani, oprind aici pentru o vreme, au pângărit și distrus biserica veche și au ars arhiva. În anul 1926 Cuviosul Visarion Toia împreună cu încă șase călugări reconstruiesc integral mănăstirea, redându-i importanța duhovnicească. Mănăstirea va fi ocupată pentru a doua oară în 1961, de data aceasta de brigadieri și armată, pe timpul lucrărilor de construcție a căii ferate Bumbești - Livezeni.

Biserica nouă cu hramul ”Izvorul Tămăduirii”

Biserica nouă (tip catedrală, cu două biserici suprapuse), cu hramul ”Izvorul Tămăduirii”, a fost sfințită în 1990. Planul arhitectonic al noii biserici s-a făcut asemeni împărțirii Istoriei Bisericii Creștine în două perioade fundamentale; astfel: biserica de jos este împodobită cu picturi din viața creștinilor de la anul 1 până la anul 313 (cu sfinții și martirajele acelei perioade); iar cea de sus este pictată cu momente din istoria bisericii creștine de după persecuții, până în zilele noastre. Lăcașul de rugăciune găzduiește icoana Maicii Domnului "Grabnic Ascultătoare" adusă de la Muntele Athos. Icoana făcătoare de minuni este pictată pe lemn de santal și acoperită cu foiță de argint aurit.

Biserica veche cu hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”

Biserica veche este construită din cărămidă pe o fundație de piatră, cu pridvor sprijinit pe opt stâlpi cu arcade în arc frânt, pronaos, naos și altar. Aceasta adăpostește mai multe fresce interioare datând din 1860 și un iconostas cu icoane în stil bizantin. Biserica veche are hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și se află pe noua listă a monumentelor istorice din județul Gorj.

Ansamblul monahal al Mănăstirii Lainici 


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *