Meniu

sâmbătă, 22 iulie 2017

Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia este o mănăstire de maici aflată în apropierea satului Agapia din județul Neamț. Ctitorul mănăstirii este hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653), care a ridicat Biserica „Sf. Voievozi” după planurile arhitectului Enache Ctisi de la Constantinopol.

Biserica „Sf. Voievozi” a Mănăstirii Agapia

Biserica „Sf. Voievozi” a fost construită între anii 1641-1643 pe o temelie de piatră brută, cu ziduri groase din piatră și cărămidă. Absidelor semicirculare le-au fost adăugate mai târziu un diaconicon la sud și un proscomidiar la nord. Lăcașul de rugăciune are un acoperiș ușor înclinat, străpuns de o turlă octogonală ce se ridică deasupra naosului. Zidurile sunt susținute de trei contraforturi, două în dreptul naosului și cel de-al III-lea în axul absidei altarului. Mănăstirea Agapia este renumită pentru fresca interioară a bisericii, operă a marelui pictor român Nicolae Grigorescu.

Din anul 2015 Mănăstirea Agapia se regăsește pe lista monumentelor istorice din județul Neamț. Printre chiliile mănăstirii se află și Casa scriitorului Alexandru Vlahuță, astăzi muzeu memorial.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *