Meniu

sâmbătă, 8 iulie 2017

Mănăstirea Dragomirna

Mănăstirea Dragomirna este un așezământ monahal fortificat aflat în satul Mitocu Dragomirnei din județul Suceava. Aceasta a fost construită între anii 1602-1609 de către mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei.

Mănăstirea Dragomirna

Ansamblul mănăstirii Dragomirna este alcătuit din: Biserica "Pogorârea Sf. Duh" (1609),  Paraclisul "Sf. Nicolae” (secolul XVII), egumenia (sec. XVII), trapeza (1609) și zidul de incintă (sec. XVII); obiective aflate pe lista monumentelor istorice din județul Suceava. Mănăstirii Dragomirna adăpostește mai multe obiecte cu valoare documentară și artistică; printre care: o cruce din lemn de abanos ferecată în 1542, un Evanghelar ferecat (1547), un Tetraevangheliar scris pe pergament, un Liturghier (1610), o Psaltire (1616), straie bisericești, etc.

Biserica "Pogorârea Sf. Duh” a Mănăstirii Dragomirna

Biserica "Pogorârea Sf. Duh” este ridicată în formă de navă, asemănătoare ca plan, dimensiuni și împărțirea spațiului interior cu biserici de secolul al XVI, cu deosebirea că acestea are o absidă poligonală în partea de vest. Lăcașul de rugăciune este construit în întregime din piatră pe o fundație de piatră cioplită, așezată în trepte, cu fațade din piatră brută cioplită și șlefuită. Interiorul este compartimentat în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Mijlocul înălțimii pereților este împărțit în două registre de un brâu-torsadă din piatră cu trei tori răsuciți alternativ ca o funie. Turla bisericii are o formă octogonală, decorată cu sculpturi varietate în motive ornamentale, geometrice și vegetale, rozete, romburi și pătrate, executate artistic. Pictură în frescă este atribuită zugravilor. Crăciun Mătieș, Ignat și Gligorie (preoți), care în lucrările lor au adăugat unele elemente decorative împrumutate din miniaturile manuscriselor muntenești.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *