Meniu

duminică, 23 iulie 2017

Mănăstirea Sihăstria

Mănăstirea Sihăstria este o mănăstire ortodoxă de călugări situată în partea de nord a județului Neamț, pe drumul ce duce spre Pipirig. Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici de-ai săi. În 1734, episcopul Ghedeon al Romanului construiește o nouă biserică în stil clasic moldovenesc, din piatră, pe locul celei vechi.

Biserica "Nașterea Maicii Domnului" a Mănăstirii Sihăstria

Biserica "Nașterea Maicii Domnului"este ridicată în plan triconc, cu o singură turlă ce se ridică deasupra naosului. Interiorul este împărțit în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Inițial biserica n-a avut pridvor, acesta fiind adăugat cel mai probabil în anul 1837, atunci când s-au făcut și alte lucrări de construcție la mănăstire. Din pridvor se intră în pronaos printr-o ușă masivă de stejar. Pronaosul este întrerupt de un arc transversal suspendat. Naosul este separat de pronaos doar printr-un arc ieșit în relief. Absida altarului are două nișe laterale care țin loc de proscomidiar și diaconicon. Turla de formă cilindrică este sustinută de arcuri suprapuse pieziș ce se sprijină pe patru pandantivi. În urma incendiului din 1941 vechea pictură se degradează, biserica urmând a fi pictată integral între anii 1986-1988 de către pictorul bisericesc protosinghelul Vartolomeu Florea.

Mănăstirea Sihăstria se află pe lista monumentelor istorice din județul Neamț.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *