Meniu

luni, 25 septembrie 2017

Casa memorială Panait Cerna

Casă memorială „Panait Cerna” este un muzeu situat în centrul localității Cerna (județul Tulcea), peste râul cu același nume. Casa poetului aflată în vecinătatea bisericii satului, este o locuinţă de meşteşugar de la sfârşitul secolului al XIX-lea, construită din pământ, piatră, lemn, stuf și nuiele.

Casa memorială Panait Cerna

Clădirea, cu aspect de prăvălie, cu o parte laterală, intrare cu obloane şi fântână la stradă, găzduiește în cele trei încăperi o expoziţie memorială. În prima odaie sunt expuse documente cu datele biografice ale poetului filozof, manuscrise, exemplare din diferite ediţii ale operei, reviste la care a colaborat, mărturii literare ale contemporanilor săi, referinţe critice ale istoricilor literaturii române, monografii privind viaţa şi opera acestuia, reproduceri după fotografii și o parte din corespondenţa purtată cu familia și prietenii. Celelalte încăperi adăpostesc amenajări interioare ţărănești cu specific tradiţional dobrogean (colţul cu soba, colţul cu patul, colţul cu laviţa), unde vizitatorii pot cunoaște autenticitatea ţesăturilor și mobilierului specifică începutului de secol XX.

Bustul poetului

În curtea interioară a casei, unde se află bustul poetului Panait Cerna sculptat în marmură, este amenajată o expoziţie cu unelte agricole tradiţionale, specifice acelor locuri și vremuri. Casa memorială a poetului tradiționalist din Cerna se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *