Meniu

duminică, 15 octombrie 2017

Poarta sărutului

Poarta sărutului este o sculptură în piatră realizată  în anul 1938 de marele artist Constantin Brâncuși, numită uneori de acesta: „Templul sărutului”. Opera de artă face parte din Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu, alături de Coloana fără sfârșit, Aleea scaunelor și Masa tăcerii.

Poarta sărutului

Monumentul, din piatră de Banpotoc, a fost realizat manual de Brâncuşi, ajutat de câţiva cioplitori. Stâlpii „Coloanei sărutului” prezintă multiplicat simbolul ochilor îngemănaţi, iar arhitrava „Porţii sărutului” reproduce, incizat de patruzeci de ori „Sărutul” din Montparnasse, închipuind o horă.

Mircea Eliade, fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor român la Universitatea din Chicago, a făcut o descriere interesantă referitoare la această sculptură; astfel: Sunt unele teme din literatura noastră populară extraordinar de bogate din punct de vedere dramatic. De pildă Poarta, care împlineşte în viaţa poporului român rolul unei făpturi magice, care veghează la toate actele capitale din viaţa omului. Prima trecere pe sub poartă înseamnă aproape o intrare în viaţă, în viaţa reală de-afară. Poarta veghează la căsătorie, şi pe sub poartă mortul e dus, solemn, spre lăcaşul de veci. Este, atunci, o reîntoarcere în lumea dintâi: ciclul e închis, şi poarta rămâne mai departe, cu un om mai puţin, să vegheze alte naşteri, alte nunţi, alte morţi. Edificiul sculptural se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *