Meniu

duminică, 14 ianuarie 2018

Biserica de lemn din Lăpuș

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” este un lăcaș de rugăciune aflat în satul Lăpuș din județul Maramureș. Aceasta datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din satul Lăpuș, județul Maramureș

Ridicată în anul 1697, biserica a fost construită după un plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală și nedecroșată și un pridvor larg pe fațada sudică. Pridvorul (caz unic în regiune) servește ca spațiu pentru masa pomenilor. Atât grinzile bolților cât și ancadramentul ușii de acces în naos, sunt adevărate opere de artă sculptate în lemn. Ușile împărătești sunt încrustate cu motive florale și ciorchini de struguri, iar în partea dinspre altar sunt pictate.

Din pictura murală, realizată pe timpul principelui Mihai Apafi al II-lea (1676-1713), se mai păstrează doar cea din pronaos. Învelitoare de șindrilă a acoperișului este străpunsă de un mic turn ce se înalță deasupra pronaosului. Foișorul turnului este acoperit de baza unei fleșe zvelte. Micul edificiu arhitectural se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *