Meniu

duminică, 20 mai 2018

Biserica de lemn din Beznea

Biserica de lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Beznea este un lăcaș de cult aflat în fostul cătun Delureni (astăzi Beznea), comuna Bratca, județul Bihor. Aceasta datează din prima jumătate a secolului XVIII (1723).

Biserica de lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Beznea, județul Bihor

Biserica a fost construită după un plan dreptunghiular, din bârne de stejar pe fundație de piatră; cu pridvor, pronaos, naos și altar. Deasupra pronaosului, prin acoperișul de șindrilă, se înalță turnul clopotniță. Acesta este întrerupt de un mic foișor deschis sprijinit pe stâlpi cu arcade și acoperit de  baza (octogonală) lărgită a unei fleșe zvelte. Exteriorul bisericii este înconjurat cu motivul frânghiei răsucite, element întâlnit și la ancadramentul ușii de intrare. Iconostasul și ușile împărătești se mai păstrează încă în forma lor originală.


Pictura interioară de pe bolta și pereții naosului s-a distrus aproape în totalitate. Doar altarul și iconostasul mai păstrează încă scene biblice picturile pe pânză. Biserica de lemn din satul Beznea se află pe noua listă a monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *