Meniu

vineri, 7 iulie 2017

Biserica Înălțarea Sfintei Cruci din Pătrăuți

Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Pătrăuți este un lăcaș de cult aflat în satul omonim din județul Suceava. Aceasta datează din anul 1487 și este cea mai veche ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare.

Biserica ”Înălțarea Sfintei Cruci” din satul Pătrăuți, județul Suceava

Biserica este ridicată din piatră după un plan triconc. Acoperișul de șindrilă (cu rupere în pantă) are o turlă (deasupra naosului) decorată cu 12 firide, un rând de plăci smălțuite de culoare verde și un rând de ocnițe pe naos. Absidele laterale și absida altarului sunt semicirculare în interior și poligonale în exterior. Interiorul bisericii este compartimentat în trei încăperi: pronaos boltit, de formă pătrată, naos dreptunghiular și altar semicircular. Pictura interioară, datată din vremea domnitorului Ștefan cel Mare, este de o înaltă calitate artistică și reprezintă scene biblice. Culoarea predominantă a lucrărilor este ocru auriu, cunoscut sub numele de "galben de Pătrăuți"

Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci” și clopotnița de lemn (1725) se află înscrise pe lista monumentelor istorice din județul Suceava. Din anul 1993 biserica din Pătrăuți face parte din patrimoniului cultural mondial, sub egida UNESCO.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *